Patisserie
Gevuld speculaas
x
Amandelspijs400 gr
Eieren (heel)1 stuks
Citroen1 stuks
Meel - bloem300 gr
Bakpoeder6 gr
Boter200 gr
Basterdsuiker (bruin)150 gr
Speculaaskruiden10 gr
Zout3 gr
Melk2 eetl
Koffiemelk1 eetl
Amandelen (gepeld)20 gr
Het voorbereiden van het spijs: Rasp de citroen en vermeng de rasp met het verkruimelde spijs en het ei en laat het een tijdje staan.
Het bereiden van het deeg: Meng de droge ingrediënten goed samen (excl. de amandelen). Meng het met de lauwe boter en kneed er een soepele bal van (evt de melk toevoegen als het te kruimelig is)
Neem een flink stuk plastic folie (ca. 1 strekkende meter) en rol daartussen het spijs tot een dunne rechthoekige plak. Neem een ander stuk plastic folie (weer ca. 1 meter) en rol daartussen de helft van het deeg tot een plak die net wat groter is dan de plak spijs.
NB: Bij het rollen tussen plastic folie, zal je soms het plastic even aan een kant los moeten halen, en het deeg of het spijs aan de randen wat verplaatsen, om er een mooie rechthoek van te maken.
Leg de plak deeg (zonder het plastic folie natuurlijk) op een bakpapier op het rooster. Leg daar midden op de plak spijs.
Hergebruik het plastic folie van het deeg om de andere helft uit te rollen (weer iets groter dan de plak spijs). Leg deze bovenop het geheel en druk de randjes goed aan, zodat er geen spijs tussenuit komt.
Dan de halve amandeltjes in het deeg drukken en bestrijken met de koffiemelk
40 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven gaar en bruin(er) laten bakken.

Bereidingstijd: 01:00
Resultaat: 1 stuks