Voorgerechten
Bieten millefeuille met beurre blanc
x


Bieten4 stuks
Laurierblad2 stuks
Bietensap300 ml
Soyasaus25 ml
Beurre blanc200 ml
Kruidenolie4 eetl
Dit is een bewerking van het recept van Joris Bijdendijk van restaurant Rijks.
Zorg dat je van te voren al de kruidenolie hebt gemaakt.
Neem 4 middelgrote verse stevige bieten, schil ze en snijd ze per biet in de dunne plakjes (met een mandoline of schaafrasp, pas op je vingers). Maak van de plakjes per biet weer één pakketje met een touwtje, zodat je 4 pakketjes krijgt.
Zoek een pannetje, waar de bietjes precies met z'n vieren naast elkaar in passen. Voeg het bietensap, laurier en de soyasaus toe zodat de bietjes half onder staan. Breng aan de kook en laat dan een half uurtje zachtjes koken.
Haal het laurierblad eruit en draai de bietenpakketjes om en kook ze nog en half uur, het bietensap is nu bijna een siroop geworden.
Maak ondertussen de beurre blanc.
Haal de bietenpakketjes uit het sap, haal voorzichtig de touwtjes er af en snij ze doormidden. Zet ze op hun kant op een papiertje naast elkaar en zet ze een kwartiertje in de hete oven (200 graden). Kook intussen het bietensap nog iets in tot het echt siroop is. Haal de bietjes uit de oven en lak ze hiermee af.
Leg op een voorverwarmd bord per persoon één bietje op z'n kant en schenk daar naast (niet er op) ruim beurre blanc. Afmaken met een eetlepel kruidenolie druppelsgewijs in de saus en direct serveren.
Dit is een flink voorgerecht, eventueel hoeveelheden halveren bij veel gangen.

Bereidingstijd: 01:30
Resultaat: 4 stuks