Patisserie
Brood
x
Gist (gedroogd)7 gr
Meel - bloem500 gr
Water300 ml
Zout10 gr
Dit is het basis recept voor (wit)brood. Gebruik bloem voor brooddeeg (niet voor patisserie) en zorg dat de vloeistof lauwwarm is. Rijzen altijd op een warme plek.
Meng met de hand het gist met 1 dl water en 125 gram bloem tot een plakkerig geheel. Eventueel een theelepel suiker toevoegen.
Afdekken en 1 tot 2 uur laten rijzen, volume moet verdubbelen.
De rest toevoegen (water, zout, bloem) en -al dan niet machinaal- mengen tot een vrij stevige bal die nog wel plakkerig is. Gedurende dit proces ook eventuele andere toevoegingen doen, zoals boter/olie (in het begin) of rozijnen/krenten (aan het eind)
Leg de bal op een met bloem bestoven oppervlak, haal een derde van het deeg van de bal en sla die met een klap terug op de rest. Herhaal dit 8x.
Vouw het deeg in drieën, draai het een kwartslag en gooi het met een klap op tafel. Herhaal dit 3x. Laat het deeg 5 minuten rusten en herhaal het vouwen en gooien nog 3x, steeds met 5 minuten pauze.
Bestuif het deeg met bloem en laat het afgedekt nog eens 1 tot 2 uur rijzen, het volume moet verdubbelen.
Maak het deeg in de vorm van het brood (niet opnieuw doorkneden) en laat het nogmaals 1 tot 2 uur rijzen, het volume moet opnieuw verdubbelen.
Bak het in 25 tot 40 minuten af op 220 graden.

Bereidingstijd: 06:00
Resultaat: 1 stuks