Soepen
Erwtensoep
x
Spliterwten500 gr
Hamschijf1000 gr
Zuurkoolspek200 gr
Rookworst1 stuks
Ui2 stuks
Prei2 stuks
Knolselderij1 stuks
Aardappelen (vastkokend)2 stuks
Bladselderij1 stuks
Peper (zwart)
Zout
Water2000 ml
Winterwortel1 stuks
Laurierblad3 stuks
Spoel spliterwten in zeef. Breng ruim water aan de kook en doe er de erwten, de hamschijf en het spek in. Laat 5 minuten koken en giet het af. Zet opnieuw op met vers water met eventueel wat groente bouillon poeder.
Terwijl dit zachtjes kookt de groente schoonmaken en kleinsnijden (niet de bladselderij). Gooi dit bij het kokend water en laat het geheel zachtjes doorkoken tot het vlees van het bot valt en de erwten stukgekookt zijn (ca 2 uur). Indien nodig extra water toevoegen.
Haal het laurierblad en het vlees uit de pan, verwijder los vet, zeen en been en snijd het vlees klein en gooi dat terug in de pan. Voeg de kleingesneden bladselderij toe en de in plakjes gesneden rookworst. Op smaak afmaken en nog een kwartiertje laten doorkoken.
Genoeg voor 10 kommen soep.

Bereidingstijd: 03:00
Resultaat: 1 stuks